Magisk vaniljsåskaka: En fantastisk, men ändå enkel dessert

Denna magiska vaniljkaka i flera lager är inte bara en delikat dessert - den ser också fantastisk ut, och det krävs inte mycket tid och skicklighet för att baka den. Ingredienserna är inte heller något speciellt - i själva verket kanske du redan har dem alla hemma.

Magisk vaniljsåskaka - dessert

Källa: pexels.com; Bild: Karolina Grabowska; Licens: Pexels; Licens Länk: https://www.pexels.com/sv-SE/license/; Länk: https://www.pexels.com/photo/delicious-piece-of-cheesecake-on-plate-4040692/

Magiska vaniljkakor är extremt populära, och är på väg att bli ännu mer populära tack vare Instagram - för dessa läckra desserter är inte bara spektakulära, utan också enkla att göra.

Det är också goda nyheter att du inte behöver några speciella ingredienser för att göra denna tårta - men å andra sidan kan nästan alla smaksättningar användas för att göra den mer speciell. Några populära alternativ för att smaksätta den magiska vaniljsåsen är matchapulver, kakaopulver, pumpapuré, citronsaft, strimlat citrusskal, äggtoddy eller till och med kola. Det är dock viktigt att veta att vissa av ingredienserna kan förändra hur degen formar sina lager, så det är viktigt att använda dem med eftertanke.

Även om du när du ser den obakade degen - som ser alldeles för rinnig och homogen ut - kanske får känslan av att du verkligen behöver magi för att få kakan formad till något som faktiskt ser ut som en kaka, behöver du inte oroa dig, det kommer att bli bra.

Om du undrar så sker "magin" i kakan genom att degen bakas på låg temperatur och delar sig i ett tyngre, fudge-liknande och ett krämigt, vaniljsåsliknande lager. Medan detta sker börjar äggvitorna som tillsatts i degen bilda ett mjukt och lätt, fluffigt tredje lager på toppen av kakan. Nedan kan du läsa receptet på en "grundläggande" version av den populära kakan.

Ingredienser:

 • 115 g universalmjöl (du kan också använda kakmjöl)
 • 4 medelstora ägg (rumstemperatur)
 • 1 matsked iskallt vatten
 • 150 g socker
 • 125 g smör (smält och sedan kylt till rumstemperatur)
 • 500 ml ljummen mjölk
 • 1 tesked citronsaft
 • 1 tesked vaniljextrakt
 • 1 nypa salt

Gör så här:

 1. Smält smöret försiktigt så att det inte blir brunt och låt det sedan svalna till rumstemperatur.

 2. Klä en 20×20 cm stor långpanna med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 150 °C (300 °F).

 3. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg sedan äggvitorna åt sidan.

 4. Blanda äggulorna med sockret i en skål och vispa tills du får en ljusgul, lite skummig konsistens. Tillsätt vattnet och vaniljen i socker- och ägguleblandningen och vispa sedan ihop dem.

 5. Blanda nu i smöret, mjölet, mjölken och en nypa salt.

 6. Vispa äggvitorna tills du får ett vitt skum. Tillsätt citronsaften och vispa igen tills du får ett fast skum.

 7. Vänd försiktigt ner det vita skummet i blandningen och häll sedan degen i bakformen.

 8. Grädda i ca 80 minuter - du kan se att kakan blir lätt gyllenbrun när den är klar.

Hälsofördelar med ägg, smör och vanilj

Ägg, smör och vanilj är tre livsmedel som inte bara spelar en viktig roll i matlagning och bakning, utan som också har ett antal hälsofördelar. Låt oss ta en närmare titt på vad dessa tre ingredienser kan göra för vår hälsa.

Ägg

Ägg är en utmärkt källa till näringsämnen. Det är rikt på protein och innehåller viktiga vitaminer och mineraler. De essentiella aminosyrorna i ägg bidrar i hög grad till muskeluppbyggnad och vävnadsregenerering. Dessutom innehåller ägg D-vitamin, som är viktigt för att stärka skelettet och stödja immunförsvaret. Det är också en bra källa till vitamin B12, som hjälper till med nervfunktionen och blodbildningen.

Smör

Även om smör innehåller en större mängd mättat fett har det också nyttiga egenskaper. Medan mättat fett kan höja nivåerna av det onda kolesterolet i blodet (LDL-kolesterol), har smör i måttliga mängder inte nödvändigtvis någon negativ effekt på hälsan. Smör innehåller också enkelomättade fetter, som är kända för att främja kardiovaskulär hälsa. Dessutom har vassleproteinet i smör visat sig ha en positiv effekt på blodsockerkontrollen och kan bidra till att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes.

Vanilj

Vanilj är en populär arom som används i många livsmedel och bageriprodukter. Förutom att ge en utsökt smak har vanilj även hälsofördelar. Den innehåller antioxidanter som skyddar cellerna från skador som orsakas av fria radikaler. Dess lugnande egenskaper kan också vara till nytta för personer som lider av stress och ångest.

Det är viktigt att notera att fördelarna med dessa livsmedel beror på en balanserad kost och en hälsosam livsstil. Att äta ägg, smör och vanilj i måttliga mängder kan vara en del av en hälsosam och varierad kost.

Kom ihåg att rådfråga en läkare om du har särskilda kostbehov eller hälsoproblem.

Smaklig måltid!

15 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av:

Annons