Recept på kladdkaka - Enkelt och gott!

Kladdkaka är en god och lättlagad kaka. Den innehåller allt du behöver för en god kaka, men framför allt en stor mängd kakaopulver, som i sig ger kakan en mycket fyllig och chokladig smak.

Kladdkaka med vispgrädde - dessert

Kladdkaka med vispgrädde. - Källa: By Andreas Ivarsson - https://www.flickr.com/photos/andreasivarsson/6647544651/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62353230

Här är ett enkelt recept på kladdkaka:

Ingredienser:

 • 120 g smör
 • 2 ägg
 • 240 g socker
 • 1 paket vaniljsocker eller en halv vaniljstång
 • 70 g mjöl
 • 30 g holländskt kakaopulver
 • 1 nypa salt
 • Vispad grädde

Gör så här:

 1. Vispa äggen med sockret och vaniljsockret och sikta sedan ner mjöl, kakaopulver och salt. Detta kommer att utgöra basen för sockerkakan.

 2. Smält smöret, tillsätt till sockerkaksbottnen och blanda ordentligt.

 3. Häll sedan blandningen i en kakform klädd med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i 20-30 minuter, ta sedan ut ur ugnen och låt svalna.

Kladdkaka i ugnen

Kladdkaka i ugnen. - Källa: vartdagligaliv.com; Bild: Katalin Seres-Nagy

När du är klar skär du upp kladdkakan i skivor och serverar med florsocker och/eller vispad grädde efter smak.

Tips: Denna läckra dessert är också särskilt god med vaniljglass och hallonsylt och/eller hallon och jordgubbar.

Smaklig måltid!

Intressanta fakta om kladdkaka:

 • Ursprunget till kladdkaka är osäkert. En teori är att den uppstod under andra världskriget, då det var svårt att få tag på bakpulver i Sverige.

 • Det förekommer många olika recept på kladdkaka men den viktigaste skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används.

 • Kladdkakans dag infaller sedan 2008 den 7 november. Detta är dagen efter Gustav Adolfsdagen.

Hälsosamma ingredienser i en kaka?

Hälsofördelarna med kakaopulver

Modern forskning har visat att kakaopulvret innehåller ämnen som kan vara bra för hälsan. Hälsoeffekterna av kakao inkluderar minskad inflammation, förbättrad hjärt- och hjärnhälsa samt blodsocker- och viktkontroll.

Kakaopulver

Kakaopulver. - Källa: pixabay.com; Bild: congerdesign; Licens: Pixabay; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/cocoa-cocoa-powder-chocolate-7049102/

Kakao är rikt på polyfenoler, som har betydande hälsofördelar, inklusive minskad inflammation och förbättrade kolesterolnivåer. Studier visar att kakao är rikt på flavanoler, som sänker blodtrycket genom att förbättra kväveoxidnivåerna och blodkärlens funktion.

Flavanoler i kakao kan stödja neuronproduktionen, hjärnans funktion och förbättra blodflödet och blodtillförseln till hjärnvävnaden. De kan ha en roll när det gäller att förebygga åldersrelaterad degeneration av hjärnan, t.ex. vid Alzheimers sjukdom, men mer forskning behövs. Att äta upp till en portion choklad per dag kan minska risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

Kakao kan ha vissa positiva effekter på humör och depressionssymtom genom att minska stressnivåerna och förbättra lugnet, tillfredsställelsen och det allmänna psykologiska välbefinnandet.

Sist men inte minst är kakaon mycket välsmakande, vilket är en mycket viktig egenskap när man gör en kaka.

Är smör dåligt eller bra för dig? - Hälsofördelarna med smör

Medan vissa menar att smör höjer kolesterolhalten och täpper till artärerna, hävdar andra att det kan vara ett näringsrikt och smakrikt tillskott till din kost.

Smör på bordet

Smör på bordet. - Källa: pixabay.com; Bild: congerdesign; Licens: Pixabay; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/butter-good-butter-fat-nourishment-3411126/

Smör innehåller CLA, en typ av fett som kan ha cancerbekämpande egenskaper, bidra till att minska kroppsfettet och förbättra immunförsvaret.

Smör innehåller butyrat, en typ av fett som kan förbättra matsmältningshälsan, minska inflammation och bidra till viktkontroll enligt studier på människor och djur.

Samtidigt innehåller smöret mycket mättat fett. Även om mättat fett kanske inte är kopplat till en högre risk för hjärtsjukdomar, är ersättning med fleromättat fett förknippat med en lägre risk för kardiovaskulära händelser.

Även om smör är hälsosamt när det konsumeras i små mängder innehåller det mycket kalorier och kan därför bidra till viktökning om det konsumeras i stora mängder.

Hälsofördelarna med ägg - Skälen till att ägg är ett av de nyttigaste livsmedlen på planeten

Ägg är så hälsosamma att de kallas "naturens multivitamin" och toppar många listor över superfoods.

Knäckt ägg

Knäckt ägg. - Källa: vartdagligaliv.com; Bild: Katalin Seres-Nagy

Hela ägg är otroligt näringsrika och innehåller en mycket stor mängd näringsämnen jämfört med kalorier. Näringsämnena finns i äggulan, medan äggvitan mest består av protein.

Ägg innehåller alla essentiella aminosyror i rätt proportioner, så din kropp är väl rustad att utnyttja proteinet i dem till fullo. Att äta tillräckligt med protein kan bidra till viktminskning, öka muskelmassan, sänka blodtrycket och optimera benhälsan.

Så för att sammanfatta, även ett recept på en utsökt och enkel kaka som kladdkaka är fullt av hälsosamma ingredienser med värdefulla näringsämnen. Så om den äts med måtta och bara ibland kan denna populära sötsak till och med vara bra för din hälsa.

11 november 2023

Du kanske också är intresserad av:

Annons