Variationer av chokladfondue - Känner du till dem alla?

Chokladfondue passar till nästan alla tillfällen - det kan vara en underbar dessert till en romantisk middag, en godbit när man umgås med vänner eller bara perfekt under kyliga kvällar när hela familjen är samlad. Dessutom kan du hålla dina fonduer intressanta inte bara genom att ändra kryddor och ingredienser då och då, utan också genom att välja de dippingredienser du erbjuder klokt.

Jordgubbar i chokladfondue

Du kan doppa olika typer av godsaker i fonduen, och frukt är en riktigt populär chokladbit. - Källa: pixabay.com; Bild: 5671698; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/chocolate-fountain-strawberry-2433975/

Du kan välja mellan flera olika sorters frukter, nötter, kex och kakor att servera tillsammans med din fondue som dippingredienser, och hur du väljer dem du använder beror bara på din smak och kreativitet.

Några av de vanligaste ingredienserna är kuber av sockerkaka, äppelskivor/kuber, torkade aprikoser, torkade plommon, hallon, jordgubbar, skivade bananer, bitar av ladyfingers, ananaskuber, marshmallows, kakor, skivor av kiwi, bitar av apelsin, blåbär, vindruvor, fikon, hasselnötter och torkad mango. Minipretzels och salta kex är också väldigt populära, eftersom den milt salta smaken passar bra med den typ av rik arom och sötma som den släta, krämiga chokladfonduen ger.

Men det är inte bara doppningen du kan variera - fonduen kommer att smaka helt annorlunda även om du bara lägger till några nya kryddor eller väljer att använda vit eller mjölkchoklad istället för de mest använda mörka eller halvsöta. Nedan följer fem fantastiska versioner av den älskade desserten!

Enkel och snabb chokladfondue

Den här är verkligen enkel att göra: du behöver i princip bara två ingredienser och en liten/medelstor kastrull. När chokladen är helt smält kan du servera den direkt, så denna fondue är också en bra sista minuten-behandling om du råkar ha några äpplen, kex eller andra snacks hemma...

Ingredienser (för en mängd som är perfekt för 3-4 personer):

 • 170 g choklad (halvsöt eller mörk är bäst, andra typer blir alldeles för söta)

 • 120-150 ml (~ 1/2- 3/4 dl) grädde (beroende på hur tjock du vill att fonduen ska vara)

 • (En nypa salt används också ibland)

Gör så här:

För att göra chokladfonduen, häll först den tunga grädden i en liten kastrull på låg värme och vänta lite tills grädden blir varm.

Bryt chokladen i små bitar och tillsätt dem gradvis under konstant omrörning av grädden. När den blir tjockare på grund av den smälta chokladen kanske du vill tillsätta lite mer grädde - men tänk på att om den inte är tillräckligt tjock kommer den inte att täcka dippingredienserna ordentligt. Du kan tillsätta en nypa salt och blanda i.

När allt är klart häller du upp det i ett fondueset och tänder ljuset - men tänk på att chokladen fortfarande kan brinna i fonduesetet, så vi rekommenderar att du blåser ut ljuset efter 3-4 minuter.

Chokladfondue med Baileys

Du kan använda receptet ovan när du gör Baileysfondue, men använd bara 60-75 ml (ca 1/4 kopp, eller lite mer om det behövs) tung grädde och tillsätt 60 ml (ca 1/4 kopp) Baileys i slutet. Mörk choklad är det bästa valet för denna fondue, men vit choklad blir också en fin, söt bas - och aromen av spriten är kanske mer märkbar när man använder vit choklad. Den här fonduen passar bäst till en romantisk middag - kanske på Alla hjärtans dag - men den innehåller alkohol och passar därför inte till ett tillfälle där det finns barn.

Chokladfondue med jordnötssmör

Den här fonduen är perfekt för barn och kombinerar smaken av två av världens mest populära godsaker - mjölkchoklad och jordnötssmör.

Ingredienser:

 • 150 g mjölkchoklad (hackad i små bitar)

 • 120-150 ml (~ 1/2- 3/4 dl) gräddfil (beroende på hur tjock du vill att fonduen ska vara)

 • 1/4-1/2 dl slätt jordnötssmör

 • En nypa salt, efter smak (ej nödvändigt)

 • Socker, efter smak (ej nödvändigt)

Gör så här:

Se receptet för "Enkel och snabb chokladfondue" ovan, enda skillnaden är att du ska blanda i jordnötssmöret först och sedan tillsätta chokladen.

Fondue med vit choklad och saltad karamell

Denna fondue är riktigt söt, men saltet ger den en delikat, karakteristisk arom, medan - tack vare karamellen - fonduen själv kommer att ha en underbar, gyllene nyans.

Ingredienser:

 • 120 g vit choklad (hackad i små bitar)

 • Några (~ 50 g) mjuka karameller

 • 120 ml (1/2 kopp) vispgrädde

 • Fläckigt havssalt, efter smak (högst 1- 1 tesked rekommenderas, eftersom det skulle göra fonduen för salt)

Gör så här:

Häll först gräddmjölken i en liten eller medelstor kastrull, tillsätt karamellerna och börja smälta dem på låg värme.

När karamellen är smält tillsätter du chokladen gradvis under konstant omrörning av blandningen. (Om grädden är mycket het är det bäst att ta bort kastrullen och blanda i chokladen på det sättet).

Tillsätt saltet, blanda och häll sedan fonduen i ett fondueset.

Fondue med mörk choklad och chili

Lite chili gör alltid mörk choklad ännu fylligare i smaken, och tack vare "fondueformatet" hjälper detta recept dig att försöka kombinera choklad-chili harmonin med andra godsaker - som kakor, kex och frukt.

Ingredienser (för en mängd som passar perfekt för 3-4 personer):

 • 170 g mörk choklad

 • 120-150 ml (~ 1/2- 3/4 dl) gräddfil (beroende på hur tjock du vill att fonduen ska vara)

 • 3/4 tesked mald ancho chilipeppar

 • 1/3 tesked cayennepeppar

 • 1 tesked mald kanel

 • Socker, efter smak (vanligtvis är 1 matsked bäst)

Gör så här:

För förberedelser, se receptet på "Enkel & snabb chokladfondue" ovan, det är bäst att tillsätta kryddorna först, sedan chokladen.

10 januari 2024

Annons