Varför är du så trött hela tiden?

Hemligheten bakom en god och vilsam natts sömn

Många människor klagar över att de känner sig trötta hela tiden, och så många som 90% av alla vuxna säger att de inte får tillräckligt med sömn. Men att känna sig trött handlar inte bara om antalet timmar man sover. Sömnkvaliteten är också en viktig faktor för hur utvilad och frisk en person känner sig.

Sömnig kvinna som sjunkit ihop på sitt skrivbord

Källa: pexels.com; Bild: Andrea Piacquadio; Licens: Pexels; Licens Länk: https://www.pexels.com/sv-SE/license/; Länk: https://www.pexels.com/sv-se/foto/kvinna-avslappning-skrivbord-barbar-dator-3791136/

Känner du dig trött hela tiden? - Här är 10 anledningar till varför.

1. Hälsoproblem

Det är viktigt att kontrollera om det finns ett underliggande hälsotillstånd. Om du känner dig ständigt trött och har låg energinivå kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem, så det är värt att boka in en kontroll hos din husläkare.

2. Tristess eller dåligt humör

Tristess och nedstämdhet kan leda till minskad energi och känslor av apati, tröghet och trötthet. Lägg märke till om detta fortsätter, eftersom en oförmåga att vara intresserad, motiverad och inspirerad av vad som händer omkring dig kan vara ett tecken på depression och andra hälsorelaterade problem.

3. Konstant stress

Stress kan vara en viktig faktor för hur trött du känner dig. Att leva med ständig stress innebär en risk för ditt psykiska och fysiska välbefinnande och kan, om det inte åtgärdas, bli en anledning till allvarlig oro. Om du är stressad kan det påverka din nattsömn, eftersom dina bekymmer kan ligga kvar i huvudet och störa din förmåga att slappna av och vila. Lägg märke till om dina drömmar har blivit besvärliga eller störande. De kan vara en indikator på att du har problem i huvudet.

4. Hälsosam kost och sömn

Kvinna äter frukost i sängen

Källa: pixabay.com; Bild: StockSnap; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/sv/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/people-woman-breakfast-bed-sheet-2587986/

Hälsosamma vanor kan förbättra ditt välbefinnande och din sömnkvalitet. Bra kostvanor med färsk frukt och färska grönsaker, mindre skräpmat och processad mat, gott om vätska, mer vatten och mindre koffein och läsk är viktigt. Detsamma gäller frisk luft och regelbunden motion, som ofta är ett viktigt sätt att ta en paus och hantera stressnivåerna.

5. Bra hantering av tid

Att bli mer organiserad kan hjälpa dig att känna dig mindre trött och överväldigad. Vissa människor är reaktiva, vilket kan leda till att de arbetar med flera uppgifter samtidigt och påbörjar en ny så fort de får frågan, i stället för att slutföra den uppgift de redan har. En kaotisk och ofta improduktiv användning av sin tid! Det kan vara mer fördelaktigt att lista allt som behöver göras och sedan planera därefter.

6. Involvera andra i vardagliga uppgifter

Att delegera är ofta ett bra steg, vilket i hemmet kan innebära att ge barnen ansvar för vissa sysslor. Detta kan hjälpa dig att rensa tankarna och uppmuntra andra att bli mer tacksamma för vad de har. Att vara proaktiv på jobbet kan innebära att du blir mindre tillmötesgående och lämnar över arbete till andra, vilket kanske leder till att de lär sig nya färdigheter. Ibland kan det vara bra att anlita hjälp hemma, kanske med uppgifter som städning, strykning och trädgårdsarbete, eller på jobbet, med administration, bokföring och PR, för att frigöra tid och pengar.

7. Skapa lugna sovförhållanden

Vissa områden mår bra av att hållas fria från röran, även om det finns en eftersläpning av förestående arbete som behöver din uppmärksamhet. När du behöver en god natts sömn är det särskilt viktigt att vara disciplinerad när det gäller att rensa sovrummet, så att du har en lugn tillflyktsort som är städad och fridfull. Stäng av tekniken, låt telefonen ladda någon annanstans, ta ett avkopplande bad eller en dusch och varva ner i lugnet på din egen, speciella plats.

Kvinna med telefon i sängen

Källa: pixabay.com; Bild: R-region; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/sv/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/room-hotel-resort-summer-model-7892507/

Kontrollera också hur bekvämt ditt sovrum är. Kvaliteten på madrass, kuddar och sängkläder kan göra hela skillnaden. Rena lakan står högst upp på många människors önskelista, kanske med lite lavendel i den sista sköljningen. Temperaturen i sovrummet är också viktig. Vi sover bättre i ett något svalare sovrum.

8. Sömn och årstider

Årstidsväxlingarna kan påverka hur bra vi sover, och de mörka, kalla höst- och vinternätterna får oss ofta att tänka på att gå i ide. Lägg tid och kraft på att göra ditt hem mysigt, ljust och glatt, och ägna särskild uppmärksamhet åt belysningen. Lampor, vägglampor och stearinljus är ofta mer rogivande än stark takbelysning. Skapa en mysig atmosfär som bidrar till en avkopplande stämning.

Under de kallare månaderna ska du klä in dig varmt och gå ut för att fylla på dina D-vitamin- och dagsljusnivåer. Höst och vinter kan vara en tid för mysiga kvällar med familj och vänner. En rask promenad bland fallna löv och sedan hem till en värmande soppa eller gryta, följt av sällskapsspel eller en bra bok kan vara ett positivt sätt att varva ner och njuta av de mörkare årstiderna.

9. Aktiv livsstil, mer avslappnad vila

Under de ljusare dagarna och nätterna kan du ta promenader, ägna dig åt utomhussporter, aktiviteter och underhållning. Anlägg din trädgård, kanske till och med odla din egen frukt och dina egna grönsaker. Alla sätt att stödja en aktiv livsstil, samtidigt som det är en investering i din hälsa och ditt välbefinnande.

10. Att hitta balans i livet

Det är inte alltid lätt att hitta balans i livet. Ibland kan vi vara för upptagna, andra gånger oroväckande tysta, och båda situationerna är lika stressande, vilket påverkar vår förmåga att sova gott. Om du är övertrött eller undersysselsatt kan du hjälpa till genom att hitta sätt att utnyttja din tid väl, planera in pauser, investera i roliga saker, motionera och förstärka din känsla av att vara uppskattad och värdefull.

God egenvård och kvalitetstid för "mig" kan vara en tillfredsställande metod för god hälsa och välbefinnande och därmed ett uppfriskande sätt att säkerställa en god natts sömn.

13 oktober 2023

Annons