Recept på hemlagad pinsa

Hur man gör hemlagad Pinsa i några enkla steg?

Pinsa eller Pinsa Romana är en gammal, hälsosammare och mer lättsmält version av klassisk napolitansk pizza. I detta enkla recept på pinsa får du lära dig hur du gör hemlagad pinsa i några enkla steg.

Hemlagad pinsa

Källa: pexels.com; Bild: Airam Dato-on; Licens: Pexels; Licens Länk: https://www.pexels.com/sv-SE/license/; Länk: https://www.pexels.com/photo/pizza-on-brown-wooden-table-9471594/

Skillnaden mellan pinsa och pizza (Napoletana)

Namnet på detta recept kan vara förvirrande, eftersom det finns en annan mycket mer berömd italiensk mat som liknar den. Naturligtvis hänvisar jag till pizza. Båda maträtterna är gjorda av bakad deg och kan toppas med samma ingredienser. Skillnaden ligger i typen av deg, dess beredningsteknik och naturligtvis den region där den har sitt ursprung.

Pinsa kommer från Rom, Lazio-regionen, medan napolitansk pizza, du gissade rätt - från Neapel, Campania-regionen i Italien.

Det finns många legender om ursprunget till Pinsa Romana, som hävdar att det kan vara en förfader till pizza. Senare avslöjanden tyder dock på att den kan vara mer modern än den verkar.

Här är ett originellt och enkelt recept på pinsa!

Ingredienser:

Till degen:

 • 400 g allsidigt mjöl
 • 80 g rismjöl
 • 1-1,5 deciliter kallt vatten
 • 1 msk extra jungfruolivolja + mer för smörjning
 • 4 g torrjäst
 • 1 tsk salt

Till pinsa-topping:

 • 500 g valfri svamp (hel eller skivad)
 • 400 g rökt provoloneost
 • 0,5 deciliter torrt vitt vin
 • 2 krossade vitlöksklyftor
 • Färsk persilja
 • Extra jungfruolja
 • Salt och peppar efter smak

Hur man gör deg till Pinsa

 1. Blanda allsidigt mjöl, rismjöl och jäst i en stor skål. Tillsätt långsamt kallt vatten under ständig vispning. Tillsätt extra jungfruolja och salt.

 2. Blanda väl. Täck skålen med en plastfolie eller ett lock och låt vila i 30 minuter. Blanda igen och låt vila i ytterligare 30 minuter. Blanda med en träslev för tredje gången. Täck nu igen med en plastfolie eller ett lock och ställ skålen med degen i kylskåpet i ca 24 timmar.

 3. Efter den tiden vänder du skålen upp och ner på knådbordet och låter degen komma ut ur skålen. Dela degen i 2 delar. Använd händerna för att forma en rund skål av varje degbit.

 4. Klipp ut 2 rektangulära bitar av bakplåtspapper som passar din plåt. Placera varje degboll på ett bakplåtspapper och pudra över rismjöl. Täck över degen med en linnehandduk och låt jäsa i 60 minuter.

 5. Häll sedan lite extra jungfruolivolja på varje degbit och tryck med fingrarna in degen så att den sträcks från mitten till sidorna och bildar en oval pinsa-form.

 6. Nu är din pinsa redo för gräddning.

Toppings för pinsa

I princip alla pizzatoppings fungerar utmärkt för pinsa också, eftersom den stora skillnaden ligger i degen, inte toppingen.

Du kan göra allt från en klassisk Margherita (mozzarella + tomatsås + oregano) till något speciellt med höstsmaker.

Pinsa med svamp och rökt provoloneost, det är precis lika gott, än med salami, lök eller till och med en köttragout.

Vi vågar prova så många som möjligt! Lägg bara på påläggen så är den klar att sättas in i ugnen.

Smaklig måltid!

Var kan man äta världens godaste Pinsa? - vi tänker

Pinsa e Buoi - Rom, Italien

Pinsa e Buoi i stadsdelen San Giovanni i Rom är en topprankad restaurang som är känd för sin autentiska pinsa, som tillagas med ingredienser av hög kvalitet. Med en varierad meny som tillgodoser alla preferenser, varm atmosfär och bekvämt läge är det ett måste för pinsa- (och pizza-) älskare.

Detta charmiga matställe ligger på Via Carlo Felice i stadsdelen San Giovanni, vilket gör det lättillgängligt för både lokalbefolkning och turister.

Adress: Viale Carlo Felice, 51/53, 00185 Roma RM, Italien

BBuona Pinsa Bar - Oxford, Förenade kungariket

Denna autentiska italienska restaurang är nummer 1 i Oxford enligt Tripadvisor och Oxford Mail. Deras pinsa görs enligt traditionellt recept, och om du gillar pinsa och italiensk mat, och du är i Oxford just nu måste du prova det.

Adress: 102 Gloucester Grn, Oxford OX1 2DF, Förenade kungariket

Webbplats: Bbuona.com

25 novemober 2023

Annons