Ophiuchus - Det trettonde stjärntecknet

Här är hur det nya horoskoptecknet ändrade datumen!

Det pågår en ständig debatt om hur astrologin misslyckas med att anpassa stjärntecknen till de faktiska konstellationer som kan ses på himlen - och en av de mest intressanta och ständigt förbryllande frågorna är om Ophiuchus (även kallad Ormbäraren) bara är en konstellation som inte har något att göra med astrologins grundläggande fundament, eller om det faktiskt är det 13:e stjärntecknet.

Rho Ophiuchi - Stjärnor för Ophiuchus stjärntecken

Rho Ophiuchi - Molnet Rho Ophiuchi ligger norr om Vintergatans plan på natthimlen och gränsar till stjärnbilderna Ophiuchus och Scorpius. - Källa: By NASA/JPL-Caltech/WISE Team - WISE, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14824615

De flesta astrologer säger att oavsett hur Ophiucus förblir densamma, och oavsett hur solen passerar konstellationen varje år, kommer de gamla horoskopdatumen och tecknen att förbli desamma och är de "riktiga". Andra säger dock att - med tanke på astrologins rötter, som faktiskt ligger nära astronomins - stjärntecknen bör matcha konstellationerna nära. Det är de som är säkra på att Ophiucus är ett nytt stjärntecken.

Ophiuchus stjärntecken

Källa: pixabay.com; Bild: Darkmoon_Art; Licens: Pixabay; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/illustrations/constellation-snake-charmers-3596318/

Det är dock viktigt att notera att solen bara passerar genom den södra delen av stjärnbilden, inte hela - och det gör den faktiskt i slutet av november och i början av december.

Det är också viktigt att notera att konstellationernas längd och datum inte alltid matchar stjärntecknens datum till att börja med. Det finns totalt 88 konstellationer som definierades av IAU redan 1930. Här är datumen då solen faktiskt går in i och lämnar de 13 konstellationerna enligt artikeln från lovetoknow.com.

Nya datum för horoskop:

Väduren: 18 april - 13 maj

Oxen: 13 maj - 21 juni

Tvillingarna: 21 juni - 20 juli

Kräftan: 20 juli - 10 augusti

Lejonet: 10 augusti - 16 september

Jungfrun: 16 september - 30 oktober

Vågen: 30 oktober - 23 november

Skorpionen: 23 november - 29 november

Ophiuchus: 29 november - 17 december

Skytten: 17 december - 20 januari

Stenbocken: 20 januari - 16 februari

Vattumannen: 16 februari - 11 mars

Fiskarna: 11 mars - 18 april

As a matter of fact, tropical and sidereal zodiac dates describe different starting and ending points of the zodiac signs, and they do not list the Ophiuchus as a zodiac sign. These zodiac systems mostly differ in how they relate to the position of the Sun compared to the constellations.

Mer om konstellationen Ophiuchus

Ophiuchus konstellation gif

Ophiuchus konstellation. - Källa: By Michelet B - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1061278

Om du är fast besluten att se Ophiuchus med egna ögon har du de bästa chanserna på sommaren, när konstallationen kan ses från norra halvklotet - eller på vintern, när den är synlig från södra halvklotet. Den ligger faktiskt precis ovanför konstallationen Skorpionen Scorpius och söder om konstallationen Hjälten Hercules. Ophiuchus huvud är en fantastiskt ljusstark stjärna - Rasalhague, eller Alpha Ophiuchi. Konstellationen föreställer en man med en orm runt sin väst, där han håller ormens huvud i sin vänstra hand och dess svans i sin högra hand.

Legenden - som sammanfattas i en fantastisk artikel på ianridpath.com - säger att mannen som "avbildas" i konstellationen, Asklepios, medicinens gud och son till Coronis och Apollo, räddades genom att tas ut ur sin skadade mors livmoder och uppfostras av en kentaur vid namn Chiron. Till slut lärde sig Asklepios medicinens hemligheter till en nivå där han inte bara kunde bota sjukdomar, utan även återuppliva döda människor. Så vad har Asklepios med ormar att göra, kan man fråga sig. Det är faktiskt mer eller mindre en annan historia.

Enligt legenderna såg Asklepios en pojke drunkna när en orm närmade sig den döda kroppen av ett barn, så han dödade reptilen. Men sedan kom en annan orm och rusade till den andra, med någon slags växt i munnen. Och när ormen lade växten på den andra ormens döda kropp vaknade den upp och verkade mer levande än någonsin. När Asklepios såg denna otroliga scen lade han samma sorts växt på den döda pojkens döda kropp, och då blev barnet också levande.

Hur säger man Ophiuchus?

Vissa kanske undrar hur man egentligen uttalar ordet Ophiuchus /ɒfi'ju:kəs/. Det uttalas faktiskt som "oh-FEW-cuss", med "s" i slutet av ordet lite mer betonat.

Varför hävdar vissa att Ophiuchus är ett stjärntecken?

Den verkliga frågan, åtminstone enligt andra, är varför Ophiucus inte är ett stjärntecken? De tror att den enda anledningen till att västerländsk astrologi glömmer bort detta tecken är att de försöker hålla sig till den gamla babyloniska kalendern, som faktiskt hade 12 månader - precis som vi. Men den moderna västerländska astrologin har så många olika rötter än så! Den påverkades av de gamla grekerna, romarna och till och med Newton behandlade astrologi tillsammans med astronomi.

Men å andra sidan är astrologi inte en vetenskap, och även om astronomi är en av dess grundvalar är tradition och århundraden av observationer en annan grund som är lika viktig.

Ophiuchus tecken

Ophiuchus tecken. - Källa: creazilla.com; Licens: Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). You are free to share and adapt the material for any purpose, even commercially under the following terms: you must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may obtain a copy of the License at https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.; Länk: https://creazilla.com/nodes/54870-ophiuchus-emoji-clipart

Det är också viktigt att känna till skillnaden mellan en konstallation och ett stjärntecken. Stjärntecknen är baserade på den tolvfaldiga uppdelningen av solens ekliptik där varje tecken har en andel på 30° av himlens longitud. Dessa sträckor är också anpassade till årstiderna på så sätt att marsjämningen infaller på gränsen mellan Fiskarna och Väduren. Å andra sidan är konstellationer bara baserade på stjärnornas positioner och de har inte alltid ett nära samband med de faktiska stjärntecknen.

Men å andra sidan, vem har sagt att dina egna observationer inte räknas? Om du kan relatera mer till en Ophiuchus än till en Skytt eller Skorpion, kan du ha rätt att spekulera i att ditt faktiska tecken kan vara Ophiuchus istället för de andra två. Och hur är en Opchiucus? Det kan du läsa om i vår andra artikel här: Horoskop för Ophiuchus.

Vilka är de nya horoskopdatumen?

Som du såg ovan stämmer inte alltid horoskopdatumen exakt med de datum då solen passerar varje konstellation, och så är fallet med de så kallade nya horoskoptecknen. Om du är övertygad om att de traditionella 12 tecknen inte är tillförlitliga, så är här de nya datumen:

Väduren: 19 april - 13 maj

Oxen: 14 maj - 19 juni

Tvillingarna: 20 juni - 20 juli

Kräftan: 21 juli - 9 augusti

Lejonet: 10 augusti - 15 september

Jungfrun: 16 september - 30 oktober

Vågen: 31 oktober - 22 november

Skorpionen: 23 november - 29 november

Ophiuchus: 30 november - 17 december

Skytten: 18 december - 18 januari

Stenbocken: 19 januari - 15 februari

Vattumannen: 16 februari - 11 mars

Fiskarna: 12 mars - 18 april

Och bara om du undrade, den styrande planeten för Ophicius - enligt yourzodiacsign.com - är Jupiter, medan eldelement kan associeras med den.

Berömda Ophiuchus-personer

Det kan vara uppmuntrande att se hur bra andra med samma horoskoptecken som du har lyckats i livet, och det finns faktiskt en hel del minnesvärda och mycket kreativa människor som är födda i Ophichius tecken. Här är några exempel:

Mark Twain (amerikansk författare och journalist)

9:e Dalai Lama (tibetansk buddhistisk andlig ledare)

Britney Spears (sångerska)

Taylor Swift (sångerska)

Jean-Luc Godard (fransk filmregissör)

Ozzy Osbourne (brittisk rockmusiker)

Walt Disney (amerikansk animerad filmregissör och konstnär)

Johann Christoph Bach (tysk kompositör)

John Milton (engelsk poet)

Kirk Douglas (Oscarbelönad skådespelare)

Tré Cool (trummis i Green Day)

Emily Dickinson (amerikansk poet)

Heinrich Heine (tysk poet och författare)

Jamie Foxx (skådespelare)

Amy Lee (sångerska)

Nostradamus (fransk astrolog, läkare och välkänd siare)

Ben Cross (skådespelare)

Pope Francis

Gigi D'Agostino (italiensk DJ)

Så, hur började tvisten om det nya horoskoptecknet?

I slutet av vår artikel kommer vi att diskutera varför och hur tvisten om det nya horoskoptecknet hade startat.

Enligt Stylist var det faktiskt NASA som gjorde tillkännagivandet - baserat enbart på astronomi, och inte alls försökte "bråka" med astrologi - att eftersom stjärnorna inte är inriktade, utan förskjutna istället, bör det anses finnas en annan konstellation, Ophiuchus som en del av den elliptiska där solen passerar varje år. Nu har vissa astrologifantaster bestämt sig för att detta kan vara tillräckligt bevis för att det finns ett 13:e horoskoptecken - trots att människor kände till det märkliga fallet med Ophiuchus redan för hundratals år sedan, och bara bestämde sig för att "ignorera" den stackars ormhållaren.

17 november 2023

Annons