Upptäck variationsriket av Lutfisk - Tre lätta recept

I Sverige är lutfisk eller "lutefisk", en traditionell och mycket populär rätt som ofta äts på jul och andra festliga tillfällen. Lutfisk är en vit torskvariant som blötläggs i en lutlösning för att ändra dess konsistens och smak.

Lutfisk serverad - recept

Lutfisk serverad - Källa: flickr.com; Bild: Erik Forsberg; Licens: CC BY-NC 2.0 Gärning; Licens Länk: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/deed.sv; Länk: https://www.flickr.com/photos/hepp/39291812772

1. Traditionell Lutfisk

Det traditionella lutfisk receptet är den mest spridda och äldsta varianten av denna rätt. Torsken blötläggs fisken i en lutlösning, vilket förändrar dess konsistens. Den kokta fisken serveras vanligtvis med persiljesmör och skinnad potatis.

Traditionellt Lutfisk recept:

Ingredienser:

 • 600 g torskfilé eller annan vit fiskfilé
 • Sås
 • 30 g smör
 • 2,5 msk vetemjöl
 • 4 dl mjölk (3%)
 • 1 dl vispgrädde (40%)
 • 1 tsk salt
 • 2 krm malen vitpeppar

Tillbehör:

 • Skinnfri potatis, persiljesmör

Tip: Färdig lutfisk finns inplastad att köpa. Följ instruktionerna på förpackningen. Om du köper torkad lutfisk ska den sköljas och läggas i vatten i minst 2 timmar och högst 1 dygn.

Gör så här:

 1. Koka fisken i saltat vatten i cirka 5 minuter eller tills den är genomkokt.

 2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölet och späd successivt med mjölk och grädde under omrörning. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 3. Servera med skinnfri potatis och persiljesmör.

2. Lutfisk Salsa

Lutfisk Salsa kan betraktas som en innovativ variant där man använder färska och smakrika ingredienser. Den kokta lutfisken blandas med hackad persilja, lök, tomater och gurka. Salsans friskhet och syrlighet kompletterar den milda smaken hos lutfisken väl. Toppa rätten med citronsaft och olivolja.

3. Ugnsbakad Lutfisk

Ugnsbakad lutfisk är en modern variant där lutfisken inte kokas utan bakas i ugnen istället. Efter blötläggning steks lutfisken i smör och grädde i ugnen. Servera med potatismos och gröna ärter.

Ingredienser och Hälsoeffekter

Forskning har visat att regelbunden konsumtion av havsfisk, som torsk, kan vara fördelaktigt för hälsan. Fiskar innehåller omega-3 fettsyror som kan vara bra för hjärnan och hjärtat.

Omega-3 fettsyror och hjärnhälsa:

Omega-3 fettsyror finns i höga mängder i havsfisk, som torsk, och är kända för sin förmåga att främja en god hjärnhälsa. Forskning har visat att omega-3 fettsyror kan bidra till att förbättra minnet, koncentrationen och den generella kognitiva funktionen.

Omega-3 fettsyror och hjärthälsa:

Studier har visat att regelbunden konsumtion av omega-3 fettsyror kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, såsom hjärtinfarkt och stroke.

Minska inflammation:

Inflammation i kroppen kan vara en bidragande faktor till olika sjukdomar och tillstånd. Omega-3 fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska inflammationen i kroppen. Genom att inkludera torsk och andra havsfiskar i kosten kan du ge din kropp viktiga näringsämnen som kan bidra till att minska risken för kronisk inflammation och dess konsekvenser.

Det är viktigt att komma ihåg att alltid rådgöra med en läkare innan du provar nya rätter eller ändrar din kost på grund av allergiska reaktioner eller andra hälsoproblem.

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig att lära känna de olika varianterna av svensk lutfisk och de hälsoeffekter som ingredienserna kan ha. Testa dessa läckra och näringsrika recept från!

Smaklig måltid!

11 oktober 2023

Annons