Kan drakar finnas på riktigt? - Här är svaret!

Även om vi tror att vi har upptäckt nästan alla hörn av jorden, från de snöiga bergstopparna, över de dystra öknarna till havets djup, så vill vi gärna tro att det fortfarande finns mysterier som inte har lösts - och att mäktiga varelser som drakar fortfarande kan gömma sig någonstans i hemlighet. Men finns det några tecken som kan tyda på att sådana varelser existerar?

Flygande drake i skogen - fantasiteckning

Källa: pixabay.com; Bild: Artie_Navarre; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/illustrations/dragon-dragons-monster-monsters-3462724/

Innan vi besvarar frågan ovan måste vi ta en närmare titt på hur drakar såg ut i olika kulturer runt om i världen - för även om deras existens var en viktig del av de flesta gamla kulturer, finns det enorma skillnader mellan hur människor i olika kulturer föreställde sig naturen och kroppen hos dessa fruktansvärda, men ändå magnifika bestar.

När man nämner drakar tänker många automatiskt på den typiska "europeiska" draken, med fjäll på sin ormliknande kropp, flammor som kommer ut ur halsen och kanske fladdermusliknande vingar. Eller, mer exakt, västeuropeiska drakar - eftersom även europeiska kulturer har olika typer av drakar.

Teckning av en traditionell västeuropeisk drake

Teckning av en traditionell västeuropeisk drake. - Källa: pixabay.com; Bild: Artie_Navarre; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/illustrations/dragon-dragons-monster-monsters-3462724/

I gammal ungersk folktro ser draken inte alls ut som en reptil, förutom fjällen på kroppen - istället har den drag av en massiv (oftast manlig) människa, och den har vanligtvis ett, tre, sju eller tolv huvuden (vart och ett symboliserar en själ), ibland parat med vingar. Det är sant att den ser mer ut som William Blakes Stora röda drake än en "traditionell" drake, men det var så ungrarna föreställde sig dessa bestar... En annan intressant sak med denna drake är att den brukar förknippas med virvelvindar.

Det finns dock även en mer "typisk" drake i ungersk folktro, som tillhör en väderdemonliknande figur, kallad garaboncias. Garaboncias knackar på husdörrarna och ber om mat (vanligtvis ägg och mjölk), och när han inte får tillräckligt, rider han upp på sin "draksnok" för att skapa hagelstorm och åska - medan svansen på hans best blåser ner hustaken. Dessa drakar sades kläckas ur ägg från svarta hönor.

Enligt ungerska legender kan vissa svarta hönor lägga ägg med drakar inuti

Håll ett öga på dina svarta hönor - om du inte vill ha ett gäng små drakar... - Källa: maxpixel.net; Licens: CC0; Länk: https://www.maxpixel.net/Alive-Farm-Farming-Bird-Chicken-Hen-Black-2358942

I den nordiska mytologin finns också en något mer atypisk drake - Jörmungandr, även känd som Midgårdsormen har inga vingar och andas inte eld, utan lever istället i vattnet och är så stor att den kan linda sin kropp runt jorden och gripa tag i sin egen svans.

Den antika grekiska mytologin har också flera intressanta drakliknande figurer, t.ex. den fruktansvärda Hydra, som är ett vattenmonster. Det som gör denna best särskilt skrämmande är dess förmåga att återfå sina huvuden - för varje avhugget huvud återfår den två. Tycker du att det låter fånigt? Tänk bara på hur vattensalamandrar kan återfå sina lemmar och organ (till och med delar av hjärnan), eller ödlor som ibland återfår två små svansar när de blivit bitna eller avslitna, så låter det inte så naivt längre...

När det gäller de gamla grekerna hade de också en drake som hette Python, som såg mer ut som sina medeltida europeiska motsvarigheter, men till skillnad från dem levde Python i jordens mittpunkt. Ladon var en annan ormliknande grekisk drake som vaktade de gyllene äpplena i Hesperidernas trädgård.

I motsats till de europeiska drakarna anses den kinesiska lungan - som vanligtvis också betraktas som en drake - ha makt över regn, och är i grunden förknippad med lycka och vissa gudar. Det var inte bara kinesiska drakar som förknippades med vatten, utan även koreanska och japanska, som alla hade utmärkande långa och ormliknande kroppar.

Kinesiska drakar på ett hustak

Dessa färgglada kinesiska drakar skiljer sig en hel del från sina europeiska motsvarigheter... - Källa: maxpixel.net; Licens: CC0; Länk: https://www.maxpixel.net/China-Roof-Dragon-Roofing-Color-1878588

What more, there's an interesting description in the Book of Job, chapter 41, that some people think also fits the appearance and characteristic of dragons:

"Jag kommer inte att underlåta att tala om Leviathans lemmar, dess styrka och dess graciösa form. Vem kan klä av dess yttre päls? Vem kan tränga igenom dess dubbla pansar? Vem vågar öppna dörrarna till dess mun, omringad av skräckinjagande tänder? Dess rygg har rader av sköldar som är tätt förseglade med varandra; var och en är så nära nästa att ingen luft kan passera emellan. De är fast sammanfogade med varandra; de klamrar sig fast vid varandra och kan inte skiljas åt. Dess fnysningar kastar ut ljusblixtar; dess ögon är som gryningsstrålar. Flammor strömmar från dess mun; gnistor av eld skjuter ut. Rök strömmar från dess näsborrar som från en kokande gryta över brinnande vass. Dess andedräkt sätter kol i brand, och flammor skjuter ut ur dess mun."

Drakarna som beskrivs ovan är ganska olika varandra, som du kan se, och det visar bara hur olika de drakrelaterade legenderna och myterna är.

Boken "Giants, Monsters, & Dragons: An Encyclopedia of Folklore, Legend, and Myth" skriven av folkloristen Carol Rose diskuterar också drakarnas varierande egenskaper - enligt boken har drakar i Mellanöstern huvud som ett lejon eller en rovfågel, medan de i Indien till och med kan ha huvud som en elefant - och deras färger kan också variera från grönt, rött och svart till blått, vitt och till och med gult.

En indisk gud som liknar en drake

Pakhangba är en indisk gudomlighet med hjorthuvud och ormkropp - Källa: By dalbera from Paris, France - Paphal (Musée du Quai Branly), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24671033

On the other hand, dragons are so popular in most cultures it's really hard to tell just where exactly they were born - and it's also possible that these legends appeared independently at several cultures on Earth. One indication is that in times when people knew nothing about dinosaurs, unearthing the huge bones - sometimes paired with spectacular horns and claws, as in the case of the Pentaceratops, Styracosaurus, and the famous Triceratops, for example -, made them wonder about the mysterious beast they belonged to. But it's not only extinct animals that puzzles humans - we can read about "mysterious sea creatures" washing up on the shores many times a year, and it usually turns out that the bodies found are nothing but decomposing dead animals, like whales, or even dogs. It's quite probable that many centuries ago, these strange remains also made people curious...

Senare hamnade drakarnas existens i rampljuset när västerländska resenärer för första gången i sina liv såg den enorma, och i vissa fall dödliga, komodovaranen - denna enorma varan kan bli upp till 2,29-3,13 meter lång och väga omkring 70 kilo. Det innebär att de är lika stora som en genomsnittlig människa, och när de står på sina två bakben verkar de ännu mer skrämmande. Och även om de inte andas eld, kan den snabba rörelsen hos deras långa, kluvna tungor verka som en liten gnista som kommer ur deras munnar - särskilt när du är alldeles för rädd för att stanna och observera "draken", och när du faktiskt är övertygad om att du ser en ...

Andra antar att riktiga drakar fanns, eller finns - och även om det inte finns några tillförlitliga bevis för detta antagande, sägs vissa intressanta upptäckter ha gjorts. Skelettet från Jebal-Barez var en populär historia om att ha hittat resterna av en enorm drakliknande varelse, men även om historien blev populär i vissa länder var det faktiskt en bluff, som sades ha skapats för att marknadsföra ett PS2-spel som hette Shadow of the Colossus. En annan minnesvärd historia om en drakes fossil började spridas 2017, efter att vissa påstod sig ha hittat skelettet från en riktig, 18 meter lång (60ft) drake. Det visade sig senare att det var ett skämt - fossilet bestod mest av ben från kor och får. Fossil av lepidodendron - ett gammalt, utdött släkte av trädliknande växter - har också förvirrat en del människor ibland, eftersom dessa fossil ser ut som fjäll från ett stort och märkligt reptilliknande djur.

Fossil av en lepidodendron

Detta fossil av en lepidodendron kan påminna dig om resterna av en enorm orm - Källa: Flickr / James St. John; https://www.flickr.com/photos/jsjgeology/26613468838; CC BY 2.0

Det finns inga fysiska bevis för att drakar existerar, men vissa tror att det faktum att de nämns i folktron i så många olika kulturer bevisar att liknande djur kunde ses av människor under forntiden. Men skillnaderna mellan de legendariska drakarna runt om i världen - som diskuteras ovan - verkar motsäga detta antagande.

10 januari 2024

Annons