Hur man hanterar illamående under graviditeten

Graviditetsillamående och illamående? - Dessa metoder kan hjälpa dig!

En av de mest glädjefyllda perioderna i en människas liv är när hon får veta att hon väntar barn. Men i många människors liv är detta inte något niomånadersfirande, utan det finns de för vilka den första halvan av denna period är en mardröm. Ihållande illamående, magont och ont i halsen kan göra nästan varje ögonblick under den 6:e till den 12:e veckan till en bitter upplevelse.

Gravid kvinna med sin dotter

Källa: pixabay.com; Bild: anlacreativephotos; Licens: Pixabay; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/pregnant-belly-maternal-mother-1542586/

Men det finns några enkla och effektiva sätt, som inte kostar skjortan. Det finns ingen universallösning som fungerar i alla situationer, vi kan lätt bli äcklade även av de tidigare utprovade livsmedelstyperna.

Vad orsakar en upprörd mage, illamående?

Det är bra att veta att illamåendet inte orsakas av att det lilla livet som utvecklas i oss inte gillar det vi för närvarande konsumerar, så det kan inte stå ut med det. Kroppen producerar bara så mycket ßHCG-hormon - vad det är mycket bra för barnet - att det finns en enorm ökning av hormonnivåerna, som är svårt att vänja sig vid så det kommer att vara mer känsligt för lukt, temperatur, mängd mat, smak och detta kommer att leda till obehagliga symtom.

Det är inte alla som lider av dessa åkommor. Och de som utvecklar någon form av förändring har inte samma symtom. Vissa människor blir bara lite illamående och andra blir av med upp till flera kilo under den första trimestern på grund av en överdriven mängd kräkningar. I allvarliga fall kan detta till och med leda till onormal uttorkning, som tyvärr bara kan behandlas med en infusion.

Det finns en annan viktig sak som är bra att vara medveten om i förväg och var inte rädd för det, morgonillamående kan komma när som helst på dagen även om det inte är "morgonillamående" vid den tiden. Med detta i åtanke, om du mår bra på morgonen, sluka inte halva kylskåpet för en plötslig hormonstöt kommer att få dig att springa till toaletten.

Så vad kan vi göra åt illamående?

Först och främst måste du veta att det inte finns något universalmedel och vilken lösning som helst är det bara värt att prova den med måtta om det hjälper med tanke på att kroppen under denna period kan "säga" - "jag hade det med detta..ish" - från ett ögonblick till nästa och nästan allt kan utlösa detta svar, även saker som hade en lugnande effekt fram till den punkten.

Vi borde äta som barnet äter. Eftersom den lille hela tiden tar bort alla möjliga näringsämnen, främst glukos, från vårt blod, så skadar det inte att fylla på dem en efter en så att alla kan må bra. Basera därför vårt ätande på att vara konstant, gradvis, konsumera alltid bara en liten del av några få sorters mat. Mellanmål var 10-20:e minut mellan huvudmåltiderna, vilket hjälper till att hålla blodsockernivån i balans. Det är värt att notera att glukos bör fyllas på från en så naturlig källa som möjligt, i en långsamt absorberande form, till exempel fruktos.

Glöm inte heller att dricka regelbundet så att eventuella kräkningar belastar din kropp mindre.

Från många källor kan vi läsa om vikten av att äta grönsaker och frukt, men i de flesta fall går majoriteten av kvinnor som är med barn på dessa först, de bör inte överdriva, ät bara hälften så mycket som du känner skulle gå ner smidigt, tvinga inte dig själv.

Citron

En av de mest berömda för att minska illamående och magsyra är citron. I lindrigare fall räcker det med att slicka lite på den, men om situationen förvärras kan du ta en blandning av 2-3 teskedar citronsaft med en tesked honung.

Ingefära

Ingefärste rekommenderas generellt mot illamående men det har en ganska kryddig smak så för en person som kämpar med illamående skulle det vara ett ganska stort åtagande. Om du ändå vill prova det, ska cirka en tesked torkad ingefära blötläggas i cirka 1,5 kopp (360 ml) varmt vatten i några minuter. Drick långsamt, om det inte fungerar kan det öka illamåendet.

Kakor

De är ett förstahandsval när det gäller att stilla hungern. Men det är inte säkert att alla sorter är säkra att äta under graviditeten. Citron- och ingefärssmak är stora favoriter. Digestiva kex som är gjorda av fullkorn eller fullkorn kan vara bra under graviditeten för att hjälpa till med problem relaterade till förstoppning och tarmrörelse, ät det naturligtvis med måtta. Se upp för socker- och gräddkex, de är mycket goda men orsakar också snabb viktökning. Vanliga orsaker till gaser eller flatulens under graviditeten är chana (grammjöl) och även känt för att leda till halsbränna hos gravida kvinnor.

Vi kan enkelt kontrollera den konstant brännande känslan i halsen med kex som är torra nog att absorbera syran och söta för att hålla blodsockernivån i ordning, men det är inte det nyttigaste mellanmålet, så överdriv inte, tugga bara 2-3 bitar av det om det behövs. Och om du föredrar att äta något salt, välj de saltade brödpinnarna.

Många kex eller kolhydrater har en stor nackdel, de är skadliga för tänderna, så ägna mer uppmärksamhet åt munhygien. Du kommer att svälja färre bakterier, borsta tänderna och mentolsmaken kan också lindra dina illamåendebesvär.

Frisk luft

De som går igenom graviditeten under vintermånaderna har mer tur än någon som går igenom den under sommaren, gå till det svalaste hörnet av huset, den trevligaste ställningen och håll i dig.

Låt oss sitta rakt upp

I många fall kan ett lindrigare illamående lindras av att vi inte håller huvudet nere hela tiden, utan snarare håller det rakt och uppåt. Detta kan vara till stor hjälp om vi har ätit för mycket och orsakat förhöjda nivåer av magsyra. Ligg aldrig ner direkt efter en måltid, vänta minst 30 minuter så att maten hinner komma längre ner i matsmältningskanalen så att det inte bränner lika mycket i halsen även om du lutar dig ner efteråt.

Kylt vatten, is

När illamåendet ökar kan du behöva lite kallt vatten eller is. Detta kan underlätta för matstrupen under en tid, men det ger ingen långvarig lindring, snarare genererar det mer syra om för mycket kyla orsakar inflammation. Oavsett vilket, om vi känner att det hjälper så gör vi det, men med försiktighet och måtta.

Stressa inte

Halsbränna förvärras av stress även om vi inte väntar barn. Om vi är mitt uppe i det föredrar vi att lämna viktiga beslut efter den 12:e veckan eftersom vår redan sura mage inte behöver mer uppståndelse.

Vitamin B

Många artiklar föreslår att man äter vitamin B6 mot surhet, liksom livsmedel som är rika på vitamin B6, såsom bananer, kastanjer, frön. Det är också bättre att vara medveten om att vitamin B6 skapar aptit, vilket innebär att vi kommer att vilja ha mer mat, och vi kommer också att bli mer sura, så mottot i det här fallet är måttlighet.

Observera! Vår sammanfattning ovan är mer för dem vars illamående faller i den mildare kategorin. Om du kräks flera gånger om dagen bör du kontakta din läkare eller läkare. Vi ansvarar inte för eventuella medicinska komplikationer som kan uppstå på grund av att du inte söker hjälp av en certifierad professionell.

4 januari 2024

Annons