Hur gör man kaffet mer speciellt?

Att dricka en kopp (eller mugg) kaffe på morgonen är en del av den dagliga rutinen för de flesta av oss, men efter ett tag kan det bli som en "reflex" istället för att vara ett tillfälle att njuta av dagen innan vi går till jobbet. Beroende på hur mycket tid du har för att göra ditt morgonkaffe mer speciellt kan du antingen bara lägga några kryddor i det, eller gå vidare och göra en riktigt underbar dryck. Nedan visar vi några tips som du kan använda när du "uppgraderar" dagens första kaffe...!

En handfull färska kaffebönor

Källa: pixabay.com; Bild: Gideon Putra; Licens: Pixabay; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/coffee-coffee-beans-aroma-roasted-4591159/

1. Kokosnötssås

Kombinationen av Café au lait (espresso med varm mjölk) och kokos ger en harmonisk och mild dryck som passar lika bra varm som iskaffe. Ett av de bästa sätten att tillsätta kokossmak i kaffet är att göra en snabb, sockerhaltig sås och bara hälla lite av den i din mugg.

För detta behöver du 4-5 matskedar strimlad och torkad kokos, socker (2 matskedar räcker vanligtvis bra, men du kan ändra mängden socker beroende på hur söt du vill att såsen ska vara) och 3-4 matskedar vatten. Lägg ingredienserna i en liten kastrull och koka upp dem under konstant omrörning. När kokosnöten blivit mjukare kan du filtrera den söta såsen och hälla lite av den i kaffet. (Du kan också använda den strimlade kokosnöten, t.ex. i havregrynsgröten, vilket är en utmärkt idé).

Om du inte har tid med detta kan du använda kokosmjölk av god kvalitet istället, men det är viktigt att kontrollera ingredienserna när du köper produkten - vissa av dessa mjölksorter innehåller carob, som har en karakteristisk smak som inte alla gillar.

2. "Riktig" vispad grädde

Hur enkelt det än är så är vispgrädde "original" ett av de bästa besluten när du dekorerar ditt kaffe, och det smakar också ganska bra. Jämfört med de flesta växtbaserade produkter har riktig vispgrädde en naturligt söt smak och en oöverträffad, tjock, fyllig och krämig konsistens.

3. Choklad

Choklad och kaffe passar bra ihop, men att bara tillsätta lite choklad i kaffet är kanske inte den bästa idén, eftersom den oftast inte löser upp sig helt. Använd istället chokladsåser, varav vissa är speciellt framtagna för denna typ av användning. Om du - av någon anledning - väljer att använda chokladbitar, se till att skära dem i riktigt små bitar, eller - ännu bättre - strimla dem.

4. Kanel

Att regelbundet konsumera kanel i små mängder anses ha vissa hälsofördelar, eftersom det har antibakteriella och antioxidativa egenskaper, och enligt en studie från 2017 av American Heart Association kan det minska vissa av riskerna med en fettrik kost. Även om det bör konsumeras med måtta kan det vara en bra idé att tillsätta lite i ditt kaffe ibland. Försök att bara använda 1/4 tesked malen kanel till en mugg kaffe - om du tillsätter mer kan du tycka att de små kanelbitarna (som inte helt löses upp i drycken) är irriterande.

5. Vaniljglass

Vaniljglass är ett populärt val för att göra desserter ännu mer tilltalande och delikata, men att låta några skedar av den smälta ner i ditt kaffe kommer också att göra underverk. Du kan också prova andra typer av glass, men undvik helst de som har bitar av "icke upplösande" bitar (som hasselnöt eller fruktbitar) i sig. En annan sak att tänka på är att glass också är sött, så när du tillsätter det i ditt kaffe bör du minska mängden socker. (Faktum är att du kanske inte ens behöver något socker...)

6. Latte art

På den här webbplatsen har vi samlat några av de bästa exemplen på latte art, och om du har lite tid över på morgonen kan du också försöka skapa några av de grundläggande mönstren.

En kopp kaffe latte

Källa: pixabay.com; Bild: DigitalDDay; Licens: Pixabay; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/coffee-beverage-caffeine-breakfast-4908764/

Allt du behöver är espresso av god kvalitet, mjölkskum och lite övning, så har du en vacker kopp kaffe att muntra upp dig med varje dag!

7. Kaffe med lavendel

Alla gillar inte blommor i sitt kaffe, men andra älskar den fräschör som de kan ge drycken. Lavendel är utan tvekan en av de mest populära ätbara blommorna, och den kan passa bra till kaffe. För att göra mjölk med lavendelsmak behöver du en kopp mjölk och en tesked torkade lavendelblommor. Tillsätt dem i en liten kastrull och värm den sedan på låg värme tills den blir mycket varm, men fortfarande inte varm eller kokande. Låt blommorna dra i 6-8 minuter, filtrera sedan mjölken och tillsätt den till en espresso av god kvalitet.

8. Irländskt kaffe

Denna klassiska cocktail består av sötat kaffe, vispad grädde och irländsk whiskey, och är verkligen en av de mest populära kaffebaserade cocktails. Du behöver 180 ml kaffe (fortfarande varmt), 2 teskedar socker (du kan använda vitt, brunt eller en blandning av brunt och vitt socker), 44 ml irländsk whiskey och lite nyvispad grädde. För att förbereda denna ikoniska cocktail häller du först kaffet i din mugg och lämnar ett tomt utrymme på 1/4 av toppen. Tillsätt sedan sockret, whiskyn och häll försiktigt den vispade grädden ovanpå kaffet.

9 januari 2024

Annons