Hur bakar man perfekt bröd hemma? - Recept steg-för-steg

Eller vad är hemligheten bakom ett gott bröd?

Vad är det som gör att bröd blir krispigt på utsidan och smuligt på insidan? Vad var våra mormödrars hemlighet? Hur bakar man det perfekt hemma? Ta reda på det i vårt recept nedan. Faktum är att vem som helst kan baka gott bröd, om de har tålamod nog att följa stegen. Men låt oss ta reda på exakt hur man bakar bröd så att alla kommer att tappa hakan när det kommer till bordet.

Bröd i en hemmafrus händer

Bröd i en hemmafrus händer - Det är inte omöjligt att baka riktigt gott bröd hemma - det är faktiskt äkta vara! - Källa: pixabay.com; Bild: fancycrave1; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/bread-baking-fresh-home-made-food-821503/

Vad är hemligheten bakom gott bröd?

I princip är receptet på en limpa bröd inte komplicerat, men det finns några små saker som gör stor skillnad och som verkligen kan påverka slutresultatet.

Så innan vi går in på receptet är det värt att nämna några saker som du definitivt bör vara uppmärksam på:

 • Grunden för ett gott bröd är naturligtvis brödmjöl av god kvalitet, eller mer exakt, rätt proportion och kvalitet på mjölblandningen. När du bakar bröd är det därför en bra idé att tillsätta 10 % fullkornsmjöl till brödmjölet.

Insidan av ett hembakat bröd

Hembakat bröd är perfekt om det har hål och en flexibel kärna. - Källa: pixabay.com; Bild: Alexas_Fotos; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/bread-baked-loaf-bakery-4183225/

Detta är mycket bra för brödet eftersom fullkornsmjöl innehåller vetekli, som absorberar vatten när det knådas och sedan släpper ut det när det gräddas, vilket gör brödets insida smuligare.

 • När du knådar degen kan du tillsätta lite vatten om du tycker att den är för torr, eller en nypa mjöl om den är för blöt.

 • När du gräddar är det viktigaste att se till att värmen når brödet jämnt i alla riktningar, så att alla delar är genomgräddade innan skorpan är brynt på utsidan.

Hembakat bröd i ugnen

Det finns faktiskt inget bättre sätt att baka bröd än i ugn, men det är inte omöjligt att baka riktigt gott bröd i en gasugn eller annan ugn, så prova dig fram. - Källa: pixabay.com; Bild: Jacqueline Macou; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/bread-boulanger-oven-homemade-2885965/

Ingredienser för hembakat bröd:

 • 45 dkg brödmjöl/vetemjöl
 • 5 dkg fullkornsmjöl
 • 1-2 matskedar rismjöl
 • 2 dkg jäst
 • 3 dl vatten
 • 1 msk salt och 1 msk strösocker
 • 1 tesked strösocker (för jästjäsningen)
 • 0,5 dl matolja (ca 3 matskedar)
 • 3-5 dkg smör (beroende på storleken på den form du använder för bakning)

Hur man gör hembakat bröd

Steg 1

2 deciliter enyhén langyos, de nem forró vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi kristálycukrot is és futtassuk fel. A víznek azért kell langyosnak lennie, hogy az élesztő hamarabb és jól felfusson.

Steg 2

Häll brödmjölet och fullkornsmjölet i en skål som rymmer allt, tillsätt jästen och börja blanda och knåda blandningen. För bekvämlighet och snabbhet kan du också använda en handmixer eller, ännu bättre, en degblandare.

Steg 3

När bröddegen börjar gå ihop, tillsätt ca 1 dl vatten samt salt och socker och knåda.

Steg 4

När degen har gått ihop väl, tillsätt 3 matskedar matolja och knåda tills den är trådig.

Steg 5 - Jäsning

När degen är väl knådad och klumpfri och homogen, lägg den i en bunke med gott om utrymme (eftersom jäsningsprocessen ökar storleken) och låt den jäsa i cirka en halvtimme, eller till och med en timme. Den är färdig när den har tjocknat ordentligt.

Steg 6 - Formatering, förpackning

När degen har jäst tar du ut den, knådar den lite till och formar den till en limpa. Medan limpan fortfarande är rå, skåra toppen på 2-3 ställen, men inte för djupt, och du kan till och med rulla över den som du vill, sprida åsarna jämnt. Pensla sedan brödet med lite vatten, lägg det i en förglaserad jenaiform som inte är klädd med rismjöl och toppa med jenai. Anledningen till att man använder rismjöl för detta är att det glutenfria rismjölet och det glutenfria mjölet, som är det mjöl som normalt används för bröd, "stöter bort" varandra så att brödet inte fastnar på sidorna av jenai.

Steg 7 - Bakning, bakningstemperatur, bakningstid

Placera brödet i den täckta jenai i en kall ugn, vrid sedan upp bakningstemperaturen till 200 grader Celsius och baka vid denna konstanta temperatur, rör om kontinuerligt tills det börjar bli brunt. Detta bör ske ca 15-20 minuter efter att ugnen nått en temperatur på 200 grader.

Kom ihåg att det är mycket viktigt att få temperaturen att nå brödet från alla håll och ungefär jämnt för att få ett perfekt resultat!

Steg 8 - Bryn brödet och grädda det

När skorpan på brödet har börjat bli brun tar du ut det ur ugnen, tar bort locket från jenai-fatet och ställer tillbaka brödet i ugnen på en plåt, utan lock. Grädda igen i ca 10-20 minuter tills skorpan har fått en fin mörkbrun färg, men håll ett öga på den så att den inte bränns vid. När den är klar tar du ut den ur jenai och låter den svalna en stund, sedan är det bara att äta!

Om du har gjort allt rätt (och varför skulle du inte göra det) blir resultatet ett krispigt, smuligt och utsökt hembakat bröd.

Hembakat bröd bakat till krispigt

Hembakat bröd bakat till krispigt - Källa: pixabay.com; Bild: RitaE; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/bread-wheat-rye-dough-sauereig-5306324/

Intressanta fakta om bröd

Eftersom bröd och brödbakning har varit en del av den mänskliga kulturen i tusentals år, kommer här några överraskande fakta om detta fortfarande viktiga livsmedel:

 • I det gamla Egypten var vetebröd så värdefullt att det användes som valuta (ofta tillsammans med öl). Läkare i denna kultur behandlade ofta infekterade brännskador med mögligt bröd, så bröd inte bara åts, utan användes också som medicin.

 • Innan suddgummit uppfanns använde människor på många platser bröd för att sudda ut saker som skrivits eller ritats med blyerts.

 • Det skivade brödet uppfanns av en amerikansk juvelerare, Otto Frederick Rohwedder, som 1928 hade byggt en brödskärmaskin som inte bara skivade utan även förpackade detta baslivsmedel.

 • I det medeltida Europa, särskilt bland de rika, användes tillplattade limpor (även) som brickor, och när maten tog slut gavs de helt enkelt till de fattiga eller till hundar. Denna "sed" övergavs först på 1400-talet, då man gick över till träskålar.

 • Det var olagligt att sälja 600-gramsbröd i England mellan 1266 och 2008.

Smaklig måltid!

Om du gillar vårt recept, dela det gärna med andra. Tack så mycket!

6 januari 2024

Annons