Borsjtj - klassisk rödbetssoppa - Recept steg-för-steg

Hur man gör borsjtj och vilka är de mest intressanta variationerna?

Borsjtj är en mycket mångsidig, men ändå väldefinierad rätt med en gammal slavisk gastronomisk tradition, känd på många platser runt om i världen. Med allt detta i åtanke är det väl värt att experimentera med den för att göra den till vad du och din familj gillar, så att den blir en verkligt hemlagad maträtt. Vi kommer att presentera en autentisk version och några variationer som är mycket populära.

Borsjtj - klassisk rödbetssoppa

Borsjtj - klassisk rödbetssoppa - Källa: pixabay.com; Bild: Igor Lukin; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/borsch-food-cook-at-home-4260907/

Vad är hemligheten bakom en god rödbetssoppa?

Även om beredningen av borsjtj inte kräver mycket kökskunskap, åtminstone inte tekniskt, finns det några grundläggande knep som du bör känna till för att säkerställa att du får till det på rätt sätt.

 • Till exempel bör du tillsätta grönsakerna och andra ingredienser i soppan i en viss ordning, och

buljongen som används som basbuljong ska vara gjord på kött med ben, antingen rått eller blandat med rökt kött, vilket många tror är den verkliga hemligheten bakom de bästa borsjtj.

Det kan dock vara värt att notera att även om soppan, som i många familjer, inte är den sista som tillagas, kommer den ändå att användas som borsjtj om den överblivna buljongen används som soppa och inte äts, vilket naturligtvis är mycket bättre än att hamna i avloppet.

De (vanligaste) ingredienserna för borsjtj:

 • 1 kg fläskbog (ett halvt kilo rå och ett halvt kilo rökt)
 • 4-5 medelstora rödbetor
 • Ett halvt kilo potatis som är redo att kokas
 • En liten eller en halv selleriknöl
 • 4 medelstora morötter
 • 2 persiljerötter
 • Ett halvt kålhuvud
 • 1 litet huvud av lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 liten bukett persilja
 • 1,5 dl koncentrerade tomater
 • En halv liter gräddfil
 • 2 matskedar ister
 • 2 dkg jäst
 • 1 matsked socker
 • 2 matskedar vinäger

Ingredienser till borsjtj

Även råa är ingredienserna i borsjtj inbjudande, fulla av näringstäta trädgårdsgrönsaker och färskt kött. - Källa: wikimedia.com; Bild: By Kagor, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11226463

Hur man förbereder borsjtj:

Steg 1

Om du inte använder överbliven buljong är det första steget att koka buljongen som bas, eftersom det tar tid att förbereda. För att göra detta, lägg ister i en stor kastrull, hacka sedan löken i små kuber och stek dem i fettet.

Tips: Om du saltar de hackade lökarna när du steker dem, kommer de att brinna lättare eftersom de lakar ut sitt vatteninnehåll snabbare i en salt miljö.

Tips: Du kan också steka löken med lite hackat rökt bacon, i så fall behöver du inte tillsätta något extra fett, men det är en bra idé att bara använda råa revben, eftersom baconet ger den rökta smaken och du inte vill ha för mycket i slutändan.

Steg 2

När löken är brynt, tillsätt köttet, skär längs benet, bryn utsidan av köttet i några minuter, och när köttet är brynt, tillsätt vatten och koka tills köttet är mört.

Steg 3

Medan buljongen kokar börjar du förbereda grönsakerna, som i fallet med paprika alltid förbereds separat från köttet. Ta en annan kastrull och lägg lite ister i botten på den här också. Skär först rotselleri, rödbetor, morötter och kålrötter i mycket tunna strimlor, som du kan riva om du vill.

Steg 4

När du är klar med att hacka grönsakerna, fräs dem i fettet. Eftersom ordningen är viktig för att allt ska mjukna men inte falla sönder börjar du med att fräsa morötterna och persiljeroten först. (Du kan också strö lite salt på dem när du fräser dem.) Efter 8-10 minuters fräsning tillsätter du sellerin till morötterna i pannan. Tillsätt även rödbetorna efter ett par minuter och strö slutligen en matsked socker över grönsakerna för att karamellisera dem och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.

Uppmärksamhet! Håll ett öga på grönsakerna under hela bräseringsprocessen och rör om ofta för att förhindra att de bränns vid.

Buljongen som används som bas bör vara gjord på kött med ben, antingen rått eller blandat med rökt kött, vilket många tror är den verkliga hemligheten bakom de bästa borsjtjvariationerna.

Steg 5

När allt detta är klart tillsätter du de koncentrerade tomaterna och därefter ca 2 msk vinäger, som ger rödbetorna deras karaktäristiska färg. Tillsätt vattnet lite i taget, först lite, och så snart det har avdunstat, tillsätt nästa skvätt och så vidare tills rödbetsgrönsakerna är helt mjuka. Vid den här tiden ska rätten vara väl tjock och "saftig" och det ska vara svårt att urskilja grönsaksstrimlorna, som vid den här tiden vanligtvis är rödbetsfärgade.

Steg 6

När värmen har släckts kan du tillsätta de sauterade grönsakerna, sås och allt, i buljongen, där köttet redan är ganska mört. Om så av någon anledning inte är fallet kan du vänta med att tillsätta grönsakerna i soppan. När du har tillsatt grönsakerna, låt dem sjuda tillsammans i 15 minuter så att smakerna förenas.

Steg 7

Under tiden skalar du potatisen, skär den i små tärningar och tillsätter dem i soppan medan den sjuder. Lägg sedan kålen på skärbrädan, skär den i så tunna strimlor som möjligt (fibrösa) för att passa bra (åtminstone i storlek) med de andra grönsakerna som redan finns i soppan, tillsätt dem i soppan och koka i ytterligare 15 minuter.

Steg 8

När du har gjort allt detta skalar du 2-3 vitlöksklyftor, hackar dem och tillsätter dem till borsjtj och slutligen hackar du persiljegrönsakerna och gör samma sak. Några minuters tillagning, och när potatisen är genomkokt är du klar med denna otroligt rika, goda och sist men inte minst vitaminrika soppa, som innehåller allt från kött till en mängd olika grönsaker.

Steg 9

Servera varm, garnerad med persilja, gräddfil eller lite finhackad dill för en perfekt smakharmoni.

Tips: Borsjtj är en soppa som kanske är ännu godare uppvärmd än färsk, eftersom smakerna kommer fram ännu mer efter lite vila, så servera den gärna till dina gäster även om du har lagat den dagen innan.

Vilka intressanta sorter av borsjtj är kända över hela världen?

Även om det är ganska svårt att välja ut några av de många sorterna, har vi försökt att göra det.

Här är resultaten, eller några särskilt populära eller sällsynta sorter för att ge dig en smak:

 • Vegetariska borsjtj: den här versionen skiljer sig naturligtvis från grundversionen eftersom den inte innehåller kött, så i det här fallet använder vi grönsaksbuljong istället för köttbuljong som basbuljong. Du kan göra den hur du vill, men många tycker att lite lagerblad och malen borsjtj kan göra mycket för att basbuljongen ska smaka mer som köttversionen och påminna om smakerna i äkta borsjtj.

 • Borsjtj buljong: till denna version använder du märgben och/eller ankel- och knäben från nötkött till buljongen. För en perfekt smakupplevelse kan du också tillsätta kyckling-, gås- eller ankben, men du kan också göra den med bara de senare (för enkelhetens skull).

 • Borsjtj med korv: en mängd olika korvar är populära på många platser och kan också användas för att göra borsjtj, även om du bör vara försiktig med de rökta eller mycket kryddiga eller intensivt kryddiga versionerna, så att de inte överväldigar smakerna.

Smaklig måltid!

Om du gillar vårt recept, dela det gärna med andra. Tack så mycket!

10 februari 2024

Annons