Anledningen till att kottar gör poppande ljud på våren

När du står under en tall på våren kanske du kan höra ett konstant poppande ljud som kommer uppifrån. Det milda ljudet hörs mest längre bort från städernas brus, och bildas faktiskt när kottarna släpper fröna i de varmare temperaturerna.

Tallkotte

När luften blir varmare öppnar sig de torkade kottarna för att släppa ut fröna. (Foto: pixabay.com)

Även en park i en hektisk stad kan överraska oss med naturens gåtor - en av dem är kanske de poppande ljud som verkar komma från ingenstans när man står under tallarna på våren.

I de flesta fall är det inte ljudet av fåglar som äter bland grenarna, eller någon form av insekter som gör ljud: kottarna själva är ansvariga för det.

När luften blir varmare öppnar sig de torkade kottarna och släpper ut fröna - men om vädret blir kallare sluter sig kottarna igen. (Du kan faktiskt prova detta hemma genom att lägga några kottar i kallt och sedan varmt vatten). Denna mekanism hjälper fröna att lämna plantan vid en tidpunkt då de har de bästa förutsättningarna för att överleva i sin nya miljö.

För att ge så många frön som möjligt de bästa förutsättningarna fungerar denna mekanism exakt för varje kotte - vilket är anledningen till att vi kan höra dem öppna sig så snart temperaturen når de idealiska gränserna.

Ovanliga och unika kottar

Vissa barrträd har en mycket ovanlig och unik kotte. - Källa: pixabay.com; Bild: Karsten Paulick; Licens: Pixabay Content License; Licens Länk: https://pixabay.com/service/license-summary/; Länk: https://pixabay.com/photos/pine-cones-fir-tree-pine-tree-334011/)

När vädret är varmt och torrt på våren börjar kottarna - beroende på var de befinner sig - att öppna sig och släppa ut fröna. Det börjar vanligtvis nära grenarnas ändar, som är de delar som solstrålarna tenderar att nå mer konstant, och det händer lite senare nära de något svalare inre delarna av grenarna. Därför kan vi höra de poppande ljuden under en längre tid.

9 januari 2024

Annons