5 frågor och svar om växten Monstera (Monstera deliciosa)

Vet mer om Monstera-växten

Monstera är en av de mest populära inomhusväxterna, och människor älskar den inte bara för att den är vacker och unik, utan också för att den kan växa sig ganska stor (men utan att ta upp för mycket vertikalt utrymme som ormbunkar gör), och den är lätt att ta hand om.

Monstera deliciosa

Bilden är endast avsedd att illustrera. - Källa: pixabay.com; Bild: Egle P.; Licens: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licens Länk: https://pixabay.com/service/license/; Länk: https://pixabay.com/photos/monstera-leaf-nature-green-light-1328825/

Känn din växt - var kommer Monstera deliciosa ifrån?

Först och främst har schweizisk ostväxt (Monstera) inget att göra med Schweiz! Dess namn syftar bara på likheten mellan dess hål och hålen i den berömda schweiziska delikatessen.

Istället lever Monstera-arter i Centralamerika, och deras naturliga livsmiljö sträcker sig från Mexiko till Panama. Oftast kan man hitta dem i regnskogar, där de klättrar upp på större växter. Detta innebär att de nästan aldrig lever i livsmiljöer där det finns fullt solljus - vilket innebär att de kan klara sig ganska bra på de mer skuggiga platserna i ditt hem.

Men tillbaka till själva växten; enligt monsteraplantresource.com finns det flera Monstera-arter, som är relativt nära släkt med fredsliljor och callaliljor - växtarter som också är populära på grund av sin skönhet.

The scientific name of the cheese plant literally means "delicious" and "monster". Monstera refers to the large size of the plant, while deliciosa is probably given to it because of the fruits the plant produces.

Its fruits are said to taste like a mixture of different fruits, and is called Mexican breadfruit. Due to this fruit, the plant is sometimes also called a fruit salad plant.

Hur man odlar och tar hand om din älskade Monstera-växt?

Monstera växt är en idealisk husväxt för även nybörjare. Du kan placera den på platser där det finns indirekt solljus, och vanligtvis kommer denna växt att klara sig bra även på de skuggigare platserna. Men för mycket direkt solljus är helt klart något som du bör undvika! Monstera kan överleva i de flesta krukväxter, men ett pH-värde mellan 5,5 och 7,0 verkar vara det mest idealiska valet.

Blad av Monstera deliciosa

Monstera deliciosa (leaf). Location: Maui, makawao - 31 July 2008 - Source: By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6151216

När du vattnar din Monstera-växt, se till att jorden inte är för våt eller torr. Om du stänker lite vatten över din växt eller tvättar bladen med en våt handduk ibland kommer din växt också att vara tacksam.

En annan viktig faktor är temperaturen - det måste vara minst 15 oC i rummet där du förvarar den, eftersom kallare temperaturer kan orsaka stor skada på din växt. När du köper en ny ostplanta på vintern bör du också försöka undvika långa resor utomhus när du tar hem den, eftersom även kortare perioder av kyla - som att vara ute på vintern i en halvtimme eller så - kan orsaka en temperaturchock för din planta.

En stor Monstera

Monstera deliciosa. Vanliga namn: Fruktsallad växt. Fönster växt. Schweizisk ost växt. Mexikansk brödfrukt. Ceriman. Tarovin. Kallas "Fruit Salad Plant" eftersom den mogna frukten har en ananas-bananlukt och fruktsalladssmak (undvik dock att äta den eftersom frukten är mycket giftig när den inte är mogen ännu). Denna växt är ofta felaktigt märkt som "Split-Leaf Philodendron", men i verkligheten skiljer den sig från Philodendron bipinnatifidum (Split-Leaf Philodendron, eller Lacy Tree Philodendron). Philodendron bipinnatifidum klättrar inte i träd, utan har en tjock stam med "fiskögon" som växer på marken. Bladen ser också något annorlunda ut. - Trivial: This plant is featured on the 5-cent coin of Singapore's 2nd series coin set. See: http://www.mas.gov.sg/currency/circulation-currency/coins.aspx - Source: By Mokkie - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32805943 - 15 May 2014, 18:26:58

För att föröka din Monstera-växt kan du plantera sticklingar i odlingsmedium, eller bara placera dem i vatten tills rötterna dyker upp. Ändå kan varm temperatur vara en viktig faktor om du vill lyckas.

Är Monstera deliciosa säker för husdjur (och barn)?

Om du har katter, hundar eller små barn vill du förmodligen veta om växten är säker för dem.

Tyvärr är både rötterna och bladen (och även blommorna och de omogna frukterna) hos Monstera giftiga för hundar, katter och människor, och de viktigaste gifterna hos växten är kalciumoxalater.

För det mesta är det inte dödligt att tugga små bitar av växten, men det kan orsaka njursvikt och dödsfall, särskilt om det äts i större mängder.

Det vanligaste man kan uppleva efter att ha svalt delar av en Monstera-växt är en orolig mage och överskott av saliv kan också produceras. I mer allvarliga fall kan ditt husdjur eller barn börja kräkas eller få kramper. Om det finns någon chans att ditt barn eller ditt djur har ätit från din schweizerostväxt, se till att omedelbart söka medicinsk hjälp, eller i fallet med djuren, ta dem till veterinären omedelbart.

Monstera deliciosa

Källa: pexels.com; Bild: Leah Kelley; Licens: Pexels; Licens Länk: https://www.pexels.com/sv-SE/license/; Länk: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-swiss-cheese-plant-2090641/

När växten orsakar hudirritation kan du hantera hudutslaget och irritationen genom att tvätta den utsatta kroppsdelen med vatten, men om symtomen kvarstår även efter det kan du också behöva planera ett besök hos veterinären/läkaren.

Vänta - Har jag faktiskt en delad bladfilodendron eller en Monstera-växt?

Många människor vet inte riktigt vad skillnaden är mellan en Monstera-växt och en delad bladfilodendron. Tja, till att börja med är de helt olika växt - de är två olika arter. Du känner redan till det vetenskapliga namnet på Monstera-växten, medan forskare å andra sidan har gett den delade bladfilodendronen namnet Thaumatophyllum bipinnatifidum. Som du kan gissa från deras namn är de inte ens så nära besläktade med varandra - till och med deras släkte är olika.

Du kan se skillnaden ganska enkelt om du vet vad du ska leta efter.

Den delade bladfilodendrons blad har inga hål, men det finns djupa "snitt" som går hela vägen igenom, nästan till bladets mittlinje. Monstera-växten, å andra sidan, har dessa hål på sina blad, och bladen är inte lika djupt skurna som i fallet med den delade bladfilodendronen. Dessutom har delade bladfilodendron hjärtformade blad de flesta gånger, medan schweizerostväxter vanligtvis har mer av en oval form (men naturligtvis med en spetsig ände) när det gäller deras blad.

Den andra viktiga skillnaden är mer synlig i deras egen livsmiljö än hemma hos dig, men ur en ekologisk synvinkel är en av de största skillnaderna mellan de två växterna att Monstera rankar upp andra växter, medan den delade bladfilodendronen inte riktigt gör det.

Du kan se skillnaden ganska enkelt om du vet vad du ska leta efter.

Den delade bladfilodendronens blad har inga hål på sig, men det finns djupa "snitt" som går hela vägen igenom, nästan till bladets mittlinje. Monstera-växten, å andra sidan, har dessa hål på sina blad, och bladen är inte lika djupt skurna som i fallet med den delade bladfilodendronen. Dessutom har delade bladfilodendron hjärtformade blad de flesta gånger, medan Monstera-växter vanligtvis har mer av en oval form (men naturligtvis med en spetsig ände) när det gäller deras blad.

Den andra viktiga skillnaden är mer synlig i deras egen livsmiljö än hemma hos dig, men ur en ekologisk synvinkel är en av de största skillnaderna mellan de två växterna att Monstera rankar upp andra växter, medan den delade bladfilodendronen inte riktigt gör det.

Renar Monstera-växten luften?

Att ha växter inomhus är ett bra sätt att förbättra luftkvaliteten i ditt hem, vilket är viktigt eftersom miljontals människor dör i förtid på grund av dålig luftkvalitet och luftföroreningar varje år. Och även om du inte kan ändra luften utomhus kan du ändra den inomhus, och det är goda nyheter, eftersom du förmodligen tillbringar minst hälften av ditt liv i ditt hem.

Men är Monstera-växten en av de bästa luftrenarväxterna? Tja, enligt Whitehall Garden Center är Monstera verkligen en av de växter som kan ta bort en betydande mängd gifter från våra hem. Enligt thesmartlocal.com kan ostplantan också tillsätta vattenånga i luften, vilket är bra, särskilt på vintern när luften vanligtvis är mycket torrare på grund av uppvärmningsprocessen. Den kan också vara till stor hjälp om du har ont i halsen på grund av någon mindre sjukdom eller snarkning.

Men kom ihåg att endast friska växter kan ge dig dessa fördelar, så försök att ta väl hand om din växt, så kommer den också, på vissa sätt, att ta hand om din hälsa i gengäld!

5 januari 2024

Annons