10 roliga fakta om Kalle Anka

Testa dig själv - 10 saker du kanske inte visste om Kalle Anka!

Kalle Anka (Donald Duck) är utan tvekan en av världens mest älskade seriefigurer. Denna ikoniska karaktär skapades av Walt Disney Productions 1934 och har underhållit publiken i årtionden med sin unika röst, komiska upptåg och oförglömliga personlighet. Du kommer att lära dig så mycket av att läsa dessa fakta om Kalle Anka.

Kalle Anka (Donald Duck)

Källa: flickr.com; Bild: Loren Javier; Licens: CC BY-NC-ND 2.0 Gärning; Licens Länk: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/deed.sv; Länk: https://www.flickr.com/photos/lorenjavier/6824930842

1. Kalle Anka gjorde sin debut i "Den kloka lilla hönan" 1934.

Kalle Anka skapades av Walt Disney och Ub Iwerks och dök först upp i den animerade kortfilmen "The Wise Little Hen", som var en del av serien Silly Symphonies.

2. Hans första huvudroll var 3 år efter hans första framträdande

Kalle dök upp i sin första huvudroll 1937 i en kortfilm som heter Don Donald. I denna kortfilm är Kalle i Mexiko och försöker imponera på sitt kärleksintresse, Donna Duck.

3. Han har en tvillingsyster

Det stämmer, utan att de flesta Donald-fans vet det, han är en tvilling! Hans syster, mamma till Donalds brorsöner Huey, Dewey och Louie, går under olika namn (hon har kallats Della, Dumbbells eller Thelma, beroende på källan). Hon har inte varit i rampljuset lika mycket som sin berömda bror, så vi vet inte så mycket om henne, förutom det faktum att hon existerar.

4. Han har ett mellannamn

Inte alla Disney-karaktärer har ett mellannamn, men Kalle Anka är en som har det. Hans mellannamn är Fauntleroy. Så om du har undrat "vad är Kalle Ankas fullständiga namn", så är det "Kalle Anka Fauntleroy".

5. Han har varit en stjärna i över 90 år

Den 9 juni är inte en slumpmässigt vald dag för firande av Kalle: Det är nämligen första gången som Kalle syntes på vita duken. Den 9 juni 1934 medverkade Kalle i Disneys "Silly Symphonies"-kortfilm The Wise Little Hen (en variant på sagan The Little Red Hen), där han spelade en lat anka som struntar i att hjälpa till på en bondgård tillsammans med bästa kompisen Peter Pig.

6. Den där ankorösten

Kalle Ankas berömda röst tillhandahölls av en enda person från 1934 till 1983: Clarence Nash, vars "ankröst" faktiskt var inspirationen till hela karaktären. När Clarence gick i pension utbildade han en Disney-artist vid namn Tony Anselmo för att ta sig an den karakteristiska rösten. Disney använde en speciell mikrofon (Neumann TLM-170) för att fånga upp och ändra Donalds röst, så att den blev lättare att förstå och lättare för skådespelare att göra rollen.

Clarence Ducky Nash - Kalle Ankas röst

Clarence "Ducky" Nash - Kalle Ankas röst; Kalle Ankas röst - Clarence "Ducky" Nash (1904-1985), på 1982 års San Diego Comic Con (idag Comic-Con International). - Källa: flickr.com; Bild: Loren Javier; Licens: CC BY-NC-ND 2.0 Gärning; Licens Länk: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.sv; Länk: https://www.flickr.com/photos/alan-light/1116850987

7. Kalle Ankas slagord är "Oh boy! Oh boy! Oh boy!"

Under sina många äventyr uttrycker Kalle Anka ofta sin spänning eller entusiasm med sin signaturfras.

8. Hans första kärlek var inte Daisy

Precis som Musse Pigg och Mimmi Pigg är Kalle och Daisy Anka ett av Disneys mest älskade par. Men det har inte alltid varit så. Det har diskuterats huruvida Daisy och Donna (en modern dam som inte alltid är så förtjust i Donalds försök att uppvakta henne) egentligen är samma person, bara en anka med ett annat namn, en fråga som Disney försökte reda ut 1951, när Donna dök upp i Bob Karps dagliga serietidningar. Vid det laget var Daisy Donalds huvudflirt, och i Karps serier var Donna en kaxig ny granne (från Mexiko, förstås) som flirtar med Donald, till Daisys stora förskräckelse.

9. Donald är färgblind

Trots sin snygga klädstil - främst sjömanskjortor och liknande - tror man faktiskt att Kalle är åtminstone delvis färgblind. I krigstidsfilmen Donald Gets Drafted går Kalle till sin lokala värnpliktskommitté och går med i armén, och blir accepterad trots att han identifierar ett grönt kort med "grön" skrivet på det som blått, har platta fötter och ingen hjärna (att vara en anka var tydligen inte ett problem).

10. Kalle Ankas popularitet sträcker sig bortom hans animerade framträdanden

Kalle Anka har blivit en bestående symbol för Disneys varumärke och en kulturell ikon, vilket gör honom till en tidlös karaktär som älskas av alla.

7 januari 2024

Annons